Σχολείου 6, ΤΚ 56533, Θεσσαλονίκη

+(30) 231 400 8960

Opening Hours

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Book Appointment

Your perfect smile is a click away!

ΔΙΑΛΕΙΠΩΝ ΑΥΤΟΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

Τι είναι ο διαλείπων αυτοκαθετηριασμός (ISC);

Τα προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα, μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την καθημερινή εμπιστοσύνη ενός ατόμου. Ο καθετηριασμός είναι μια εύχρηστη λύση που σας επιτρέπει να συνεχίσετε τη ζωή σας χωρίς να ανησυχείτε για την κύστη σας.

Ο διαλείπων αυτοκαθετηριασμός ή ο καθαρός διαλείπων καθετηριασμός (CIC), είναι μια βολική, υγιεινή και ασφαλής μέθοδος εκκένωσης της ουροδόχου κύστης.

Ένας καθετήρας εισάγεται στην ουροδόχο κύστη αρκετές φορές την ημέρα ή όποτε αισθάνεστε την επιθυμία να ουρήσετε και αφαιρείται μετά. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε πότε και πού πηγαίνετε στην τουαλέτα, ακριβώς όπως η «κανονική» ούρηση.

Σε αντίθεση με τους μόνιμους καθετήρες (αυτοί που διατηρούνται στη θέση τους για μέρες ή εβδομάδες), οι διαλείποντες καθετήρες μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, διαρροής και τραυματισμού στην ουρήθρα.

Αν και μερικοί άνθρωποι νιώθουν ανήσυχοι για τον καθετηριασμό στην αρχή, οι περισσότεροι προσαρμόζονται πολύ γρήγορα και το βρίσκουν εύκολο αφού το κάνουν.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του διαλείπων καθετηριασμού;

• Ο καθετήρας ISC είναι εύκολος και ασφαλής στη χρήση.
• Δεν πονάει, αν και μπορεί να νιώσετε λίγο παράξενο στην αρχή.
• Οι καθετήρες ISC αδειάζουν εντελώς την ουροδόχο κύστη, αποτρέποντας τη νεφρική βλάβη, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και τη διαρροή ούρων.
• Έχετε τον έλεγχο της κύστης σας.
• Είστε ελεύθεροι να απολαύσετε κανονικές σεξουαλικές σχέσεις.
• Επειδή ο καθετήρας δεν βρίσκεται στη θέση του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορείτε να αποτρέψετε προβλήματα όπως η βλάβη του αυχένα της ουροδόχου κύστης και η διάβρωση του κενού (το άνοιγμα της ουρήθρας).
• Μπορείτε να κάνετε καθετηριασμό εν κινήσει, που σημαίνει ότι διατηρείται η ανεξαρτησία και η ποιότητα ζωής σας.

Ποιά είναι τα οφέλη του διαλείπων καθετηριασμού;

Τα προβλήματα εγκράτειας ή ακράτειας είναι πιο κοινά από ό, τι νομίζετε. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ακράτεια, κατακράτηση ούρων ή προβλήματα της ουροδόχου κύστης που θα ωφεληθούν από τον διαλείποντα αυτοκαθετηριασμό.

Άτομα που πάσχουν από ιατρικές ή νευρολογικές νόσους όπως ο καρκίνος ή η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον ISC, καθώς αυτή η μέθοδος επιτρέπει την πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης, μειώνοντας τον κίνδυνο διαρροής μεταξύ των καθετηριασμών.

Άτομα με βλάβη στο νευρικό τους σύστημα, όπως τραυματισμός στο νωτιαίο μυελό ή στη σπονδυλική στήλη, θα αποκτήσουν ανεξαρτησία μέσω του ISC, καθώς μπορούν, ανάλογα με την επιδεξιότητα, να χρησιμοποιούν τον καθετήρα. Άνδρες που έχουν διογκωμένο προστάτη που προκαλή απόφραξη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το ISC.

Ο διαλείπων αυτοκαθετηριασμός μπορεί επίσης να συνιστάται σε προσωρινή βάση μετά από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο διαλείπων αυτοκαθετηριασμός δεν είναι μια νέα τεχνική. Χρησιμοποιείται με επιτυχία για χιλιάδες χρόνια

Τα αρχαία κινεζικά κείμενα περιγράφουν τη χρήση μίσχων κρεμμυδιού για την ανακούφιση των ούρων από την ουροδόχο κύστη, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν καλάμια που στραγγίζονταν σε δοχεία, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ξύλινους ή μεταλλικούς σωλήνες και οι Βικτωριανοί χρησιμοποίησαν καθετήρες αργύρου και μολύβδου.

Ο Benjamin Franklin δημιούργησε ακόμη και έναν εύκαμπτο καθετήρα ασημένιου πηνίου το 1752 για τον αδερφό του John, ο οποίος έπασχε από πέτρες της ουροδόχου κύστης.

Μέχρι και τη δεκαετία του 1970, οι γιατροί δεν αναγνώριζαν τον διαλείποντα αυτοκαθετηριασμό ως μέθοδο ανακούφισης της ουροδόχου κύστης που οι ασθενείς μπορούσαν να εκτελέσουν οι ίδιοι. Ανησυχώντας για τον κίνδυνο βακτηριακής λοίμωξης, οι ουρολόγοι υποστήριξαν μόνο καθετήρες που είχαν αποστειρωθεί πλήρως και είχαν εισαχθεί σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Δυστυχώς, ο πραγματικά αποστειρωμένος αυτοκαθετηριασμός είναι εξαιρετικά δύσκολος για ένα άτομο να κάνει σε ένα κανονικό, καθημερινό περιβάλλον.

Αυτό άλλαξε το 1971, όταν ο Jack Lapides άρχισε να υποστηρίζει ότι οι καθετήρες ήταν ασφαλείς στη χρήση για την αποστράγγιση της ουροδόχου κύστης σε συνθήκες που ήταν καθαρές, αλλά όχι απαραίτητα στείρες. Εάν οι άνθρωποι φροντίσουν να διατηρούνται καθαροί σε κάθε στάδιο όταν χρησιμοποιούν τους καθετήρες τους, ο κίνδυνος μόλυνσης θα ήταν ελάχιστος, αλλά θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να καθετηριάζουν στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό έδωσε επίσης στους ανθρώπους μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους μόνιμους καθετήρες. Οι καθαρές συνήθειες αναφέρονται απλώς σε ενέργειες όπως ο καθαρισμός της περιοχής, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του καθετήρα.

Στην αρχή, ο Λαπίδης αγνοήθηκε από τους επαγγελματίες ουρολόγους. Σήμερα, ο διαλείπων καθετηριασμός είναι η προτιμώμενη μέθοδος πολλών ανθρώπων για τη θεραπεία προβλημάτων της ουροδόχου κύστης, και υπάρχουν πολλοί που έχουν βρει μια νέα μορφή ελευθερίας μέσω του ISC.

Ποιοι τύποι καθετήρων είναι διαθέσιμοι;

  • Μη επικαλυμμένοι

Οι μη επικαλυμμένοι καθετήρες με ειδικές άκρες είναι σχεδιασμένοι για συχνό πλύσιμο και επαναχρησιμοποίηση. Αυτοί οι καθετήρες ενδέχεται να πρέπει να καθαριστούν και να λιπανθούν πριν από την εισαγωγή ή την αφαίρεση.

  • Επικαλυμμένοι

Οι επικαλυμμένοι καθετήρες έχουν υδρόφιλη επίστρωση η οποία γίνεται ολισθηρή όταν έρχεται σε επαφή με νερό. Αυτή η επίστρωση έχει σχεδιαστεί για να κάνει την εισαγωγή και αφαίρεση του καθετήρα όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ανώδυνη. Αυτοί οι καθετήρες είναι μιας χρήσης.

  • Σετ καθετήρα

Μπορείτε επίσης να πάρετε επικαλυμμένους καθετήρες που συνοδεύονται μεμονωμένους ασκούς νερού. Έχουν την ίδια επίστρωση με αυτούς που περιγράφονται παραπάνω, αλλά ο ασκός νερού καθιστά τον καθετηριασμό ευκολότερο να γίνεται εν κινήσει. Αυτό είναι ιδανικό εάν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι και δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό, αλλά πρέπει να ενεργοποιήσετε την υδρόφιλη επίστρωση.

Είτε χρειάζεστε επικαλυμμένους είτε μη επικαλυμμένους καθετήρες, έχουμε μια μεγάλη ποικιλία που θα σας δώσει τη μέγιστη ανεξαρτησία και θα ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

  • Βιοαποικοδομήσιμοι καθετήρες

Οι βιοαποικοδομήσιμοι καθετήρες είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία που συνδυάζει την ευκολία του αυτοκαθετηριασμού με το πλεονέκτημα ότι είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε εν κινήσει όπως και άλλοι καθετήρες. Είναι 100% βιοαποικοδομήσιμοι καθετήρες, κατασκευασμένοι από άμυλο αραβοσίτου, το οποίο διαλύεται γρήγορα αφού τελειώσετε τη χρήση του, βοηθώντας έτσι στην αποφυγή της πλαστικής ρύπανσης.

Πώς θα ξέρω πότε να χρησιμοποιώ τον καθετήρα μου;

Το σημαντικότερο για τον διαλείποντα αυτοκαθετηριασμό είναι ότι σας επιτρέπει να ακολουθείτε μια ρουτίνα. Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά τον καθετηριασμό, ίσως θελήσετε να αδειάσετε την κύστη σας σε ένα χρονοδιάγραμμα, όπως κάθε 4 ώρες.

Κυρίως, η συχνότητα με την οποία καθορίζεται υπαγορεύεται από το πόσο υγρό έχετε πιει, καθώς οι περισσότεροι χρήστες καθετήρων πρέπει να αποφύγουν να γεμίσουν την κύστη τους πάνω από 500 ml. Έτσι, εάν είχατε 500 ml για να πιείτε, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν καθετήρα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθετήρα όποτε αισθάνεστε την επιθυμία.

Τελικά, ο ουρολόγος σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με τον τύπο καθετήρα που είναι καλύτερο για τις ατομικές σας ανάγκες και να είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση του καθετήρα σας.