Σχολείου 6, ΤΚ 56533, Θεσσαλονίκη

+(30) 231 400 8960

Opening Hours

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Book Appointment

Your perfect smile is a click away!

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ο Προστάτης

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στο μέγεθος ενός καρυδιού που παράγει το διαυγές υγρό που βρίσκεται στο σπέρμα. Ο αδένας του προστάτη τυλίγεται γύρω από την κορυφή της ουρήθρας και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από το πέος. Τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, επώδυνη ούρηση, υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη και αιματουρία ή αίμα στο σπέρμα. Οι περισσότερες διευρύνσεις του προστάτη δεν είναι καρκινικές αλλά καλοήθεις και αντιμετωπίζονται εύκολα, ωστόσο είναι σημαντικό να εντοπίζονται γρήγορα τα σημάδια καθώς θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνότερος σε ηλικιωμένους άνδρες και μπορεί να προχωρήσει αργά χωρίς κανένα σύμπτωμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για τους άνδρες άνω των 60 ετών να κάνουν έναν έλεγχο ρουτίνας για διευρυμένο προστάτη. Αυτή είναι μια απλή εξέταση που περιλαμβάνει τον γιατρό να εισάγει ένα δάχτυλο στο ορθό για να αισθανθεί τυχόν εξογκώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν διευρυμένο προστάτη.

Θεραπεία Καρκίνου του Προστάτη

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη θα εξαρτηθεί από τον τύπο του κακοήθους όγκου που εμπλέκεται και από το αν περιέχεται στον προστάτη ή ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί έξω από τον προστάτη. Οι μέθοδοι θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία. Η ορμονοθεραπεία είναι μια επιλογή που λειτουργεί μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη του όγκου, μερικές φορές συρρικνώνοντάς τον έτσι ώστε τα συμπτώματα να εξαφανιστούν εντελώς. Λόγω της διεύρυνσης του προστάτη ο διαλείπων αυτοκαθετηριασμός μπορεί να διδαχθεί ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μακρά διάρκεια για να βοηθήσει την κύστη να αδειάζει πλήρως. Με την κατάλληλη θεραπεία και την ταχεία διάγνωση του καρκίνου του προστάτη οι άνδρες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής μετά τη θεραπεία.