Σχολείου 6, ΤΚ 56533, Θεσσαλονίκη

+(30) 231 400 8960

Opening Hours

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Book Appointment

Your perfect smile is a click away!

ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΟΥΡΩΝ

Τι είναι η Κατακράτηση Ούρων;

Η κατακράτηση ούρων είναι μια επιπλοκή στην οποία υπάρχει αδυναμία ούρησης και προκαλείται από διάφορες καταστάσεις ή επιπλοκές. Μπορεί να προκληθεί από δυσλειτουργία των νεύρων, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, νόσο στένωσης, διαταραχές της σπονδυλικής στήλης και από ορισμένα φάρμακα.

Η οξεία κατακράτηση ούρων αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Αυτό μπορεί συχνά να αφήσει κάποιον με πάνω από ένα λίτρο ούρων στην ουροδόχο κύστη του, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεφρά και να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ουρήσετε, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό. Συχνά θα γίνουν διάφορες εξετάσεις που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό αιτίας κατακράτησης της ουροδόχου κύστης, όπως: σάρωση της ουροδόχου κύστης, υπερηχογράφημα νεφρών και κύστης, ουροδυναμική και κυστεοσκόπηση.

Διαχείριση της Κατακράτησης Ούρων

Η χρόνια κατακράτηση ούρων είναι μια περίοδος παρατεταμένης ανικανότητας για ούρηση. Αυτό μπορεί να είναι μια ισόβια κατάσταση για πολλούς και αντιμετωπίζεται είτε με διαλείπων αυτο-καθετηρίαση (ISC) / καθαρό αυτοκαθετηριασμό (CIC) είτε με ουροστομία. Ο διαλείπων αυτοκαθετηριασμός μπορεί να έχει τη μορφή μόνιμου ή διαλείποντος καθετήρα. Ένας μόνιμος καθετήρας μπορεί να είναι είτε ουρηθρικός είτε υπερηβικός. Ο διαλείπων αυτοκαθετηριασμός διδάσκεται συχνά στους ανθρώπους, καθώς αυτή είναι μια λιγότερο επεμβατική επιλογή και όχι ένας μόνιμος καθετήρας. Εάν καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι επωφελής ή απαιτείται χειρουργική επέμβαση για μακροπρόθεσμες επιλογές, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ουροστομία (στόμα) ή mitrofanoff (εκτροπή ούρων).